petak, 25. lipnja 2010.

Brdovec i okolica

Kako bi malo osvježili gume na drugim lokacijama osim na Sljemenu, pala je odluka da odemo do Brdovca. Naime, iznad Brdovca je zgodna šuma koja nudi interesantnu vožnju i daje potencijal za izgradnju i uređenje biciklističke staze.
Krenuli smo iz Zagreba oko 8.30 te došli u Brdovec na početak šume oko 9.20
Već nakon nekoliko metara poslije ulaska u šumu vidi se da je netko počeo sa uređenjem freeride staze. Osim nas i komaraca tamo nije bilo nikoga. Prošli smo kroz šumu prema sjeveru prateći markirani put. Na jednom dijelu staza izlazi na uređeni kolni traktorski put ali nova stazica zalazi u drugi dio šume odmah nakon 50 -ak metara. Tim putem smo došli do vrha samog brda na kojem se nalazi nekakav objekt za koji nismo shvatili šta je - lovački dom ili privatni posjed. Kratki odmor i spust nazad istim putem. Uz malo truda ovdje bi se dala napraviti zgodna biciklistička staza za spust i freeride ali o tome jednom drugom prilikom.
Po izlasku na asfaltirani put krenuli smo prema Mariji Gorici preko Trstenika i Hrastine.
U Mariji Gorici smo se malo osvježili i nastavili put prema Ključu Brdovečkom kroz Kraj Donji, Vukovo Selo, Harmicu i Šenkovec. Ovo je zapravo jedna zgodna ruta za nabijanje kondicije sa dosta dugih uspona koji ne izvlače maksimum iz mišića.
Odmor i pranje bicikala u Ključu te povratak u Zagreb preko Zaprešića.
Cijela trasa je oko 50 km i može se odvoziti sa osrednjom kondicijom. Priroda oko Marije Gorice je genijalna i zaslužuje da se ode pogledati. Ovaj puta sa nama je bio kolega "koji nije vidio Pohorje" i opet se malo štrecnuo na pridošli SMS: "dobro došli u Sloveniju ..."
Izrada nove osobne iskaznice je definitivno potrebna jer sa ovakvim i sličnim vožnjama uvijek postoji mogućnost da napustimo sigurne hrvatske granice.